19 Jun, 2013

Uređenje dvorišta sa dosta betonskih zidova

Ljubitelji bašta dobro znaju je za uređenje dvorišta potrebno strpljenje i da je biljkama za napredovanje potrebna pažnja, strpljenje i mnogo ljubavi... Kažu: 'Nema dobrog dvorišta- bez starog dvorišta'..ali ne mora uvek biti tako..

Na primeru ovog šarmantnog dvorišta na Holivudskom proplanku, pejzažni arhitekta Gordana Andrić savetuje kako da uredite vaše dvorište za predstojeću sezonu.

U ovom dvorištu stičemo utisak da smo u nekom prošlom veku ali isti utisak možete ostvariti i u sasvim novom i tek izgradjenom vrtnom prostoru.

Platoi i staze izradite od prirodnih materijala: rustičnog prirodnog kamena, od starog biber crepa ili od stare cigle „šamotne“ kao u slučaju ovog vrta. Pronadjite dobre majstore i od starih materijala izradite unikatne i trajne zastore- Danas ove materijale često zamenjuje štampani beton..

Vertikalnim ozelenjavanjem postiže se maksimalna toplina prostora, a takođe se maskiraju stari i neugledni zidovi. Za ozelenjavanje zidova najčešće se koristi biljka Partenocisus koja ima pun zelen, sjajan list i gusto prekriva zidove. Ipak ovo je listopadna biljka koja zimi nema ulogu zbog koje smo je posadili. Dobro rešenje za ozelenjavanje zidova je Hedera helix – Bršljan koji je i zimi zelen a može biti zeleno-beli ili žuto-zeleni..

Buksusi t.j. šimširi u dekorativnim žardinjerama, rustičnim ili modernim, se savršeno uklapaju u „starinsko dvoriše“. Baštenski namestaj bi kao u ovom primeru trebao biti drveni, zbog balansa sa dosta betona, namestaj može biti stari drveni, koji ćete premazati pastelnim zaštitnim bojama.

(photo:interiordesign.markdsikes.com)