23 Jun, 2014

URBANA DVORIŠTA - NA MALOM PROSTORU VELIKO UZIVANJE !

Urbana naselja, zbijenost prostora uslovljavaju da prostor namenjen uzivanju poput dvorisa, terasa i krovnh vrtova, bude osmisljen sto funkcionalnije a da zadrži prirodnost i toplinu.

Na primerima fotografija mogu se videti urbani prostori gde svaki detalj ima opravdanu ulogu.

Podne obloge, stepeništa , skrivene ostave, najčešće se izradjuju od termotretiranog drveta, otpornog na sve vremenske ne prilike, lako se održava a prirodan materijal je nesto sto „diše“I daje posebost prostoru.

Za ovakve prostore takodje se koriste keramičke pločice koje verno kopiraju prirodne brodske podove, savremenom tehnologijom su izradjene da imaju cak i tekstruru ne obradjenog drveta, otporne na klizanje i sve osobine koje savremen vrt zahteva.

Ozelenjavanje ovakvih površina mora biti pažljivo rešeno.

1. Biljke se biraju kao kontejnerske sadnice, pravilno gajenje u rasadnicima, sa redovno održavanim korenovim sistemom. Tako da koren bude kompaktan, zdrav, i da se lako prilagodi na nove uslove sadnje.

2. Raspored sadnje uslovljen prema izvoru osvetljenja, da ima dovoljno svetlosti i zasene kako bi boravak na prostoru bio prijatan

3. Nikako ne preterivati sa zelenilom na malim površiinama, time se gusi prostor, smanjeno je provetravanje i estetika je upitna

4. Kolorit je nešto individualno po zelji korisnika prostora, izbor samo zelenih nijansi ili kombinacija sa cvecem , sve je stvar ukusa

5. Žardinjere i ukrasne saksije daju poseban pečat prostoru. Dizajnirana, jednobojna ili ručno radjena žardinjera, ima veoma bitnu ulogu. Može se posmatrati kao skulptura u prostoru, posebno osvetljena, kao savršen detalj.

6. Mobilijar, prostor za sedenje moze da se reši na bezbroj načina, izradjen po meri, ili serijski izradjen treba da bude udoban, trajan, otporan, i da zadovoljava estetske kriterijume. Materijali: čamove daščice, ratan, pvc ratan, pvc, bambus, drvene palete, ..